Hulp bij

ADHD, autisme, HSP, hoogbegaafdheid enz.?

Neurodiversiteit in al zijn vormen

We zijn als mens allemaal anders en de ene heeft meer moeite met concentreren en stilzitten, terwijl de andere het sociale aspect moeilijker vindt enz.

  • Autismespectrumstoornis (ASS): Er zijn heel wat vormen en gradaties van autisme, vandaar het woord ‘spectrum’. Heel wat mensen scoren ergens op het spectrum, maar voor de meeste is dat laag en wil dit dus zeggen dat het hun functioneren niet echt hindert. Hoe hoger je scoort op het spectrum, hoe lastiger het kan zijn om makkelijk te integreren in bepaalde sociale contexten en hoe meer impact het kan hebben op je dagelijks functioneren. Kernelementen zijn moeilijkheden in sociale interactie, repetitief gedrag en specifieke interesses.
  • ADHD / ADD: Ook hier zijn er gradaties en verschillende vormen. Doorgaans is er sprake van een aandachtstekort, moeilijkheden om zich te concentreren en stil te zitten, hyperactiviteit en/of innerlijke onrust. Er is vaak een grote impact op school of werk.
  • Hoogbegaafdheid: Hoogbegaafdheid gaat verder dan een hoog IQ. Typische eigenschappen zijn een sterk rechtvaardigheidsgevoel, een kritische instelling, grote gevoeligheid en de lat hoog leggen voor zichzelf en anderen. Door een andere manier van denken, zijn er ook vaak moeilijkheden zoals perfectionisme, sociale moeilijkheden, enz.
  • HSP of hoogsensitiviteit: Dit is geen ziekte of stoornis, maar eerder een persoonlijkheidskenmerk en het wil zeggen dat iemand gevoeliger is voor prikkels en indrukken dan de meeste mensen. Ook dit heeft verschillende vormen. De ene voelt emoties en sferen heel goed aan, de andere is heel gevoelig voor geluiden enz. Algemeen raken deze mensen sneller overprikkeld.

Last van ASS, ADHD, ADD, HSP, hoogbegaafdheid

Of je een diagnose kreeg of zelf vermoed dat je binnen één van de boven vernoemde clusters valt, maakt minder uit. We kijken naar waar je last van ondervindt, waar je graag hulp bij krijgt of wat je graag anders leert aanpakken. We starten met het in kaart brengen van de moeilijkheden die je ondervindt om zo te gaan kijken wat je nodig hebt om beter te kunnen functioneren.

Wil je je neurodiversiteit aanpakken?

We startten reeds met te spreken over een spectrum. Zowel bij autisme als bij de rest. Iedereen scoort ergens op een spectrum en hoe hoger je scoort, hoe meer last je mogelijks ondervindt. Hier is het uitermate belangrijk dat je geholpen wordt door iemand die thuis is in datgene waar jij hulp in zoekt. Iemand die de nodige achtergrond heeft en echt begrijpt wat het is en waar de moeilijkheden zitten. Dat vinden we hier bij De FlowFabriek heel erg belangrijk.

Het Flowteam staat voor je klaar!

Onze therapeuten, coaches en psychologen met expertise rond neurodiversiteit staan voor je klaar. Klik eerst op wat bij jou van toepassing is. Je zal zien dat er telkens andere mensen zichtbaar zullen zijn. Vervolgens kan je op de foto’s klikken om onze specialisten beter te leren kennen en een gratis intake in te plannen om kennis met hen te maken.

Zelf al aan de slag?

Workshop

Iets laagdrempeliger aan de slag kan met een workshop.

Blog

Even grasduinen in onze blogs kan je alvast tips & tricks opleveren.

Boeken etc. die we aanbevelen

Als je er iets dieper in wil duiken, maar voorlopig nog op je eentje.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Hulp op maat in jouw living

Dreamteam van De FlowFabriek

De allereerste volledig online groepspraktijk van België.