Ik deel graag deze unieke ted talk van Ethan Hawke: “To thrive, to express ourselves, we have to know ourselves. What do you love? Follow your love. “

Zelf hou ik van authentieke mensen & creativiteit en creëren in de ruime zin van het woord. Ik hou van koken en lekker tafelen met mensen die ik graag zie. Ik zie ook graag graag omdat ik eigenlijk vol liefde zit. Daarom grijp ik als metafoor vaak naar hartjes.

Kinderen

Wanneer volwassenen het woord ‘creativiteit’ horen, hoor je vaak het weerwoord: “Oh, maar ik ben niet creatief.” Echter, als kinderen waren we allemaal creatief. Ieder kind ís creatief. Tekenen, hutten bouwen, knutselen of spelen met lego – een kind doet dit spontaan, zonder erover na te denken. “Een kind uit zichzelf ” Een kind denkt niet als het een zandkasteel maakt “eens kijken of ik een goede kasteelbouwer wordt”. Dat is iets wat een volwassene zou zeggen, niet een kind. Kinderen gaan op in wat ze doen en laten zo hun ware zelf zien.

Als kind was de wereld voor mij magisch en fascinerend. Ik herinner me nog levendig het moment waarop ik besefte dat ik het middelpunt van mijn eigen universum was. Het was een openbaring! Plotseling begreep ik dat als mijn vader naar zijn werk ging, ik hem niet meer zou zien. Overal waar ik ging, daar was ik. Ik stelde me voor dat wezens naar me keken, zelfs als ik alleen langs velden fietste. Ik was niet bang. Ik voelde me verbonden met iets groots en magisch. Dit is ook creativiteit – opgaan in ervaring, in het moment, in dromen.

Heb jij ook zo’n herinnering? Van iets waar je als kind volledig in op ging?

Ik droom nog steeds graag en hou immens van fantasy films en van myhtes & sages. Het maakt de realiteit iets zachter en meer behapbaar voor mij. Daarnaast opent het de deur van mijn verbeelding en in die omgeving vertoef ik graag.

Volwassenen

Op een bepaald moment in ons leven besluiten volwassenen dat deze vorm van expressie niet meer past. Als je het toch doet, word je bestempeld als ‘raar’, tenzij je er je brood mee verdient. Maar waarom? Waarom mogen we onszelf niet op die manier laten zien?

Het is niet alleen leuk, maar het opent ook ons hart voor meer creativiteit, inspiratie en liefde voor alles wat er is. Het opent ons hart voor onszelf en brengt ons in contact met wie we werkelijk zijn.

Creativiteit is liefde

Het opgaan in wat je doet, iets met overgave doen, het moment volledig beleven – dat is creativiteit. Alles kan, alles mag en niets moet. Het draait niet om het creëren van iets ‘perfects’ volgens de ‘kunstregels’, maar om het doen met liefde. “Creativiteit is de natuur die zich in ons manifesteert.” Creativiteit is liefde.

Door iets te creëren, laat je jezelf zien. 
Waar hou jij van? Deel het met de wereld!

“Give yourself the permission to be creative!” Ethan Hawke.

Ine Mulier

Wil je hier graag mee aan de slag of meer over te weten komen? Dan moet je bij creatief therapeute Ine Mulier zijn.