Vandaag is het de dag van de diëtist in Nederland en daarom geef ik graag een beetje uitleg over hoe ik mijn rol als diëtist zie. Hoewel een diëtist veel meer kan doen, dan mensen begeleiden om af te vallen, komt het merendeel van cliënten in een zelfstandige praktijk wel hiervoor. Ze zijn op zoek naar “een stok achter de deur”, omdat het hen niet lukt om op hun eentje de inspanning te leveren, die nodig is om gewicht te verliezen.

Enkele jaren geleden, na een heel eigen strijd met de kilo’s, startte ik als zelfstandige diëtiste. Het werd al snel duidelijk dat ik het anders wilde aanpakken dan je mogelijk gewend bent van een diëtiste. Ik sta niet klaar met een rode pen om je eetdagboekje te corrigeren. Ik word ook niet streng als het gewicht op de weegschaal de andere kant uitgaat. Ik wil niet jouw stok achter de deur zijn en vooral niet blijven. Want hoe realistisch is het, dat jij jouw gezonde gewicht nadien kan behouden als de externe steun eenmaal wegvalt? Of ben je van plan om de rest van je leven op consultatie te blijven komen?

De weg naar dat gezond gewicht is vergelijkbaar met de reis naar een vakantiebestemming doorheen verschillende mooie landen en eigenlijk ben ik, als diëtist, jouw gps-systeem. Jij beslist waar we naartoe gaan. Ik geef je onderweg suggesties over de weg ernaartoe. Wil je de kortste weg? Dan vertel ik je hoe die eruitziet. Wil je een mooiere route, ook al betekent dit dat je er langer over doet? Prima, ik toon je hoe je een zijspoor kan volgen via een gezellig uitje, maar blijf je wel herinneren aan je eindbestemming. Ontdek je onderweg dat je je bestemming wil aanpassen, omdat je doel misschien helemaal niet zo belangrijk was en dat het op je huidige locatie ook heerlijk toeven is? No hard feelings, jij zit aan het stuur!

Een gezond gewicht is het resultaat van evenwicht. Niet krampachtig “nee” zeggen tegen ongezondere voedingsmiddelen, dag in, dag uit. We zijn immers geen robots! Wel met mate leren genieten van datgene wat het leven net iets lekkerder maakt. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, heb je mij niet meer nodig. 

Jessica

P.S.: Jessica Berden was diëtist en therapeute bij De FlowFabriek.