In de ‘Mental Health Awareness Week’ postte ik een foto op mijn facebook met 4 gewoontes die goed zijn voor je mentale gezondheid. Eén van die gewoontes is af en toe offline gaan. Hierop kreeg ik een reactie. Een jongeman reageerde hierop dat dit heel erg moeilijk is tegenwoordig met alles wat lijkt te digitaliseren. Hij kon wel eens gelijk hebben, dacht ik bij mezelf. En dit schudde mij wakker. Hier moest ik jullie meer over vertellen.

Het klinkt een beetje gek hé? Een coach die online werkt, die nu toejuicht om wat meer offline te gaan.

Maar toch wil ik jullie laten weten hoe zalig het kan zijn. Tijdens mijn depressie zeiden mijn therapeuten vaak dat ik wat meer naar buiten moest trekken. Mij niet moest opsluiten in de zetel of in mijn kamer. “Ga iedere dag maar eens een korte wandeling maken, dat zal je deugd doen”, klonk het.
Hier stond ik eerder sceptisch tegenover. Ik had namelijk geen energie meer op overschot om ook nog eens te gaan wandelen. De zetel en mijn bed waren nog het enige wat mij enigzins blij maakte op een dag.

Maar toch vertrok ik op een dag de natuur in. Ik moest het natuurlijk toch een kans geven, dacht ik bij mezelf.

En gek genoeg, hoe vaker ik het deed, hoe beter ik mij voelde eerlijk gezegd. Het viel me op dat het me rust gaf. Met behulp van kleine oefeningen, die ik kreeg van mijn psychologe, ging ik meer wandelen met mijn zintuigen. Zo leerde ik om mij niet terug te trekken in mijn hoofd tijdens de wandeling want dat leverde alleen maar gepieker op. Ik ging dus wandelen en focuste mij op de dingen die rondom mij gebeurde. Ik ging opzoek naar geluiden rondom mij, ik focuste mij op de geur bij de boerderij wanneer ik daar voorbij liep en ik ging de eendjes tellen in het water.
Iedere dag opnieuw maakte ik vooruitgang en werden het mijn lichtpuntjes van de dag. Ik merkte dat ik die wandelingen nodig had om mijn hoofd vrij te maken van al die donkere gedachten. Ik kwam terug buiten. En ik merkte dat ik terug een beetje meer kon genieten.

Waar ik naar toe wil met dit verhaal is dat we met zijn allen veel tijd doorbrengen op onze smartphone maar maakt ons dat ook werkelijk gelukkiger? Volgens de Vlaamse Digimeter zijn we dagelijks 2u5 op onze smartphone bezig, jongeren zelfs 3u. Maar toch zijn er volgens de wetenschap heel wat redenen om onze smarthphone meer opzij te leggen en letterlijk meer offline te gaan.

  • We worden aandachtiger
  • Het maakt je creatiever en meer ontspannen
  • We slapen beter
  • Het maakt gelukkig
  • We worden minder afhankelijk van een smartphone. We kunnen onze tijd dus beter richten op dat wat belangrijk is.

Ik heb het natuurlijk uitgetest. Tijdens mijn wandelingen, ga ik volledig offline. Zet ik mijn gsm op stil en probeer ik te wandelen met mijn zintuigen.  Het klopt, de hierboven vermelden redenen kunnen onze mentale gezondheid een boost geven. Mij althans!

Voel jij je dus niet zo lekker in je vel, vind jij het moeilijk om naar buiten te trekken omdat niets je nog lijkt te amuseren? PROBEER HET!
Ga een keer offline, zet die smartphone, tv en tablet uit en doe eens iets voor jezelf. Het kan vanalles zijn. Dat boek dat bijvoorbeeld al veel te lang op jou ligt te wachten, die wandelschoenen die naar je roepen vanuit de berging of dat welverdiende warme bad.

Geloof me, soms wat meer tijd voor jezelf nemen, kan wonderen doen. Én het mag! Het moet zelfs.

 

Frauke Urlings