Schrijven kan zo’n heerlijke bezigheid zijn. Het heeft iets helends wanneer je jouw eigen verhalen toevertrouwt aan het papier.
Toch hoor ik vaak dat mensen denken dat het niet voor hen is weggelegd. Ze zijn ervan overtuigd dat zij niet kunnen schrijven. Omdat ze ooit niet zo goed waren in dictee, omdat ze niet zo’n grote woordenschat hebben, of om welke reden dan ook.
Het eerste wat ik dan zeg, is telkens: ook jij kan schrijven. Daar heb ik alle vertrouwen in. Wij mensen zijn gemaakt om verhalen te vertellen, en wij mensen zijn creatief. De ene persoon is creatiever dan de andere, dat klopt, maar allemaal hebben we creativiteit in ons zitten. Jij dus ook. En het is mijn passie om samen met jou die natuurlijke creativiteit te gaan ontdekken, zodat schrijven weer fijn en plezierig gaat aanvoelen.
Daarna vertel ik steevast dat problemen met spelling en grammatica bij de makkelijkste problemen zijn om op te lossen wanneer het over schrijven gaat. Je hoeft heus geen regels te gaan instuderen, die tijd is lang voorbij. Het internet bevat enkele fantastische websites die jouw taalvragen in geen tijd beantwoorden.
Ik deel in deze blog graag mijn favoriete hulpbronnen wanneer het gaat over grammatica en spelling. Zo hoef jij je daar alvast geen zorgen meer over te maken, en kan je je focussen op dat wat er echt toe doet: het ontdekken en schrijven van de verhalen die enkel door jou geschreven kunnen worden.
1. Schakel de schrijfassistent in
Dit is meteen mijn toptip. Schrijfassistent.be is het resultaat van een samenwerking tussen KULeuven, De Standaard en VRT. Je kan er je tekst plakken en allerlei taalcontroles laten uitvoeren: is je stijl goed? Gebruik je niet te veel passieve zinnen? Wat met d en t?
2. Google is je vriend
Is het ‘weleens’ of ‘wel eens’? ‘Ernaartoe’, ‘ernaar toe’ of ‘er naar toe’? De juiste spelling van dit soort woorden hangt vaak af van de functie van het woord in de zin. In zo’n geval kan de schrijfassistent je niet altijd helpen.
Wat ik doe wanneer ik twijfel over de juiste spelling van een woord: ik googel het. (*) Met een zoekterm als ‘weleens of wel eens’, bijvoorbeeld. Grote kans dat je binnen enkele seconden de juiste taalregel vindt.
(*) Ja, in het Nederlands schrijf je het werkwoord ‘googelen’ met de e voor de l. En ja, ook ik vind dat wat gek staan. 😉
3. Betrouwbare taalwebsites
Geeft Google verschillende websites weer en wil je weten welke je mag geloven? Met deze toppers weet je zeker dat je de juiste informatie ter beschikking hebt:
- Woordenlijst.org: dit is de online variant van het gekende Groene Boekje.
- Vandale.nl / vandale.be
- Taaladvies.net
- Taaltelefoon.be
(Tussen ons gezegd: op deze website vond ik bij het schrijven van dit stukje de bevestiging van de spelling van het werkwoord googelen. 😉 ) - Vrttaal.net
- Onzetaal.nl/taaladvies.net
Om af te sluiten, nog even dit. Nalezen op taal doe je na het schrijven. Niet, nooit, never, jamais vóór je eerste versie op papier staat. Geloof me maar, je schrijfplezier zal er wel bij varen.
Want weet je, schrijven is zoveel meer dan spelling of grammatica alleen. Het is kennismaken met de verhalen die in jou verscholen zitten. Het papier helpt je te bewaren wat fijn is en te zalven wat schuurt. Laat de pret dus niet vergallen door taalkwesties: met bovenstaande bronnen kan jij al een heel eind op weg.
Veel succes!
PS: Heb je graag een klankbord bij het ontdekken van je eigen verhaal? Zou het je deugd doen om te leren hoe je jouw schrijfproces prettiger en meer eigen kan maken? Of zit je vast met je tekst? Je bent welkom! Via deze link kan je een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek aanvragen.
Annelies