De wortels voor het verhaal van De FlowFabriek liggen waarschijnlijk ergens in een ver verleden toen ik nog in een Centrum voor Geestelijke Gezondheid en in een privé groepspraktijk werkte. Hoewel een team helemaal mijn ding was en ik blij werd van mijn collega’s, klopte het toch niet helemaal voor mij. Dat had veel te maken met enkele persoonlijke frustraties. Ik begreep bv. niet waarom we niet meer keken naar de klik tussen cliënt en hulpverlener bij wachtlijsten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit de best voorspellende factor is voor een succesvolle begeleiding.

Er werd enkel gekeken naar wie bovenaan stond en wie vrij was. Naar waar iemand woonde en andere praktische dingen. Policy.

Dat begreep ik niet, want zo werd een wachtlijst enkel langer (want een begeleiding duurt gemiddeld langer en/of is minder succesvol) en cliënten verliezen makkelijker hun geloof in de hulpverlening. Tot slot ga je als hulpverlener makkelijker richting burn-out.

Loopbaanonderbreking ter preventie van een burn-out

Dit is ook wat in mijn geval gebeurde. Ik besliste een jaar loopbaanonderbreking te nemen en ik trok de wereld in op zoek naar hoe ik dit kon oplossen en wat ik nodig had om niet in een burn-out te belanden.

Ik heb even gedacht dat psycholoog zijn mijn ding toch niet was, maar ik kwam erachter dat ik dat op zich eigenlijk echt wel graag deed, alleen op mijn manier. Dat bleek niet alleen online want ik besliste om in het buitenland te blijven, maar ook met behulp van heel wat coachende technieken om maar iets te noemen. Het buitenlandverhaal was geweldig, maar zorgde er echter wel voor dat ik collega’s miste.

Daarnaast liep ik al jaren rond met de nood om te verbinden, om hulpverlening overzichtelijker en toegankelijker te maken, om het zware eraf te schrapen en het te normaliseren, om er zelfs een vleugje humor aan toe te voegen.

Een boekje vol ideeën

Ik ben een creatieve generalist, wat zoveel wil zeggen als ik heb 1000den interesses, nog meer ideeën en een constant vol hoofd. Op mijn computer staan standaard 20 tabs open en minstens twee internet browsers. Om maar iets te zeggen. Ik had dus een klein boekje waar ik vaak ideeën in schreef om te vermijden dat mijn hoofd zou ontploffen.

Eén van die ideeën in dat boekje eindigde in een Facebookgroep voor hulpverleners die ik oprichtte zodat zij makkelijker konden doorverwijzen naar iemand. Die groep groeide vanzelf en binnen het jaar waren er meer dan 1000 leden. Ondertussen meer dan 5000.

Op een dag, in een boomhut in Columbia besliste ik na een brainstormsessie met een collega dat ik het niet bij een Facebookgroep zou houden, maar grootsere plannen had. Nog een idee uit mijn boekje! De FlowFabriek was geboren. De naam zat klaar, ik startte met een website en ging op zoek naar collega’s waar ik een klik mee voelde en die mijn visie op hulpverlening deelden.

Op twee maanden tijd had ik een volledig team bij elkaar. Een SUPER team, waarin iedereen zijn eigen specialiteit had en boordevol goesting zat. Het leek erop dat niet enkel ik klaar was, maar ook heel wat anderen. En dan is het mooi om te zien hoe iets plots ontstaat. Van een idee tot werkelijkheid. En dat alles vanuit een boomhut in Colombia…

Wat is De FlowFabriek dan precies?

In De FlowFabriek kan je hulp vinden voor de meest uitéénlopende dingen. Zit je ergens een beetje vast mee? Kan je relatie wel een nieuw vlammetje gebruiken? Verloor je iemand of mis je iemand heel erg? Heb je geen duidelijke passie, maar wel 101 interesses? Heb je weinig energie of nogal donkere gedachten? Maakt je job je niet gelukkig meer? You name it, we take care of it!

Het speciale aan De FlowFabriek is dat het een volledig online groepspraktijk is. De allereerste in België! Dus wij komen met plezier helemaal tot in jouw living! En je hoeft zelfs niet op te ruimen…

Sofie & team