“Oei, nee zo via de computer dat vind ik maar niks”
“Is dat wel even echt en persoonlijk zo online?”
“Ik haat telefoneren, dus online therapie of coaching zou ik nooit doen”
Alle drie begrijpelijke en vaak terugkerende uitspraken van nieuwe cliënten.
Online coachen is voor mij een tweede natuur geworden. En dat is niet zo uitzonderlijk als het voor sommigen kan klinken. Bij de FlowFabriek coachen en begeleiden alle specialisten jou helemaal online.
Concreet wil dat zeggen dat je via Zoom (een programma zoals Skype) elk op je eigen zetel of in je eigen bureau zit en je elkaar kan horen en zien via je smartphone of je computer. Zelf koos ik meer dan een jaar geleden heel bewust voor online werken als coach en dit om verschillende redenen.
Laagdrempelig voor iedereen
Voor mezelf als coach is dit uiterst makkelijk. Ik ben blind en bij mijn cliënten thuis gaan is een extra uitdaging en vraagt wel wat energie. Online kan ik van op elke plek coachen. Op reis, thuis, of vanuit een coworking space bv.
Ook voor jou als cliënt is het super handig dat je je niet hoeft te verplaatsen. De files, de wandeling of de fietstocht tot bij mij thuis kan je al helemaal weglaten. Dit spaart tijd voor jou.
Maar eerlijk, dat vind ik eigenlijk maar een detail.
Belangrijker is dat het een stuk minder invasief of spannend is.
Jij hoeft niet naar een onbekende omgeving te komen in een onbekend kantoor. Maar je hoeft ook niet je woonkamer op te ruimen of je vuile was uit het zicht te leggen. Want ik kom ook niet tot bij jou. Je kan zelfs gewoon in je lievelingsjogging op je meest comfy plekje in de bank zitten, met de berg vuile afwas net buiten beeld. 😉
Groter aanbod
Toen ik als 16-jarige op zoek was naar een ruggesteun zocht ik een psycholoog bij mij in de buurt. Dit beperkte mijn keuze tot degenen in mijn stad.
Nu, dankzij online werken, heb je de keuze uit wie jij de beste vindt, met wie jij een klik voelt etc. Omgedraaid heb ik cliënten uit Italië en de VS.
En het feit dat één van onze specialisten voornamelijk in Spanje woont en een andere de wereld rond reist, staat ook niet in de weg voor jou om met hen aan de slag te gaan, want dat kan gewoon, eender waar jij (of wij) bent (zijn).
Intiemer dan face to face
Dit kan heel erg tegenstrijdig voelen voor jou. Hoe kan een gesprek via internet nu intiemer zijn dan face to face?
Wel, in mijn ervaring is dat echt zo.
Heb je ooit in het holst van de nacht geheimen ontboezemd aan je beste vriend(in)? Heb je wel is met je lief aan een roodgloeiende telefoonhoorn gehangen?
Ja? Dan weet je wat ik bedoel. 🙂
Nee, totaal niet! Dan nodig ik je uit om met deze magie kennis te maken. 😉
Uiteraard is een verliefd telefoontje niet wat we doen bij De FlowFabriek, maar ik merk wel tijdens elke online sessie dat er iets enorm intiems en persoonlijks is aan online gesprekken.
Mijn uitleg daarvoor gaat als volgt:
Vaak vraag ik de cliënt om met een hoofdtelefoon of oortjes te werken. Dat doe ik zelf ook. Daardoor kruip je letterlijk in elkaars oor en gebeurt het gesprek in de cliënt zijn/haar hoofd.
Er is eigenlijk niet veel meer dan mijn stem en de jouwe. Ons contact wordt gestript van alle uiterlijkheden. Zelfs kleine zaken als jas uit doen en een glaasje water aanbieden verdwijnen.
Ik werk zelfs vaak zonder de video, maar enkel met audio. Er is dus zelfs geen non-verbale communicatie meer.
Helemaal tot de essentie voelt dat voor mij. Ik hoor elk subtiel verschil je stem, ik hoor wat je zegt en voelt àchter de woorden.
In dit soort online gesprek komen we pijlsnel tot de kern en gaan we aan de slag met waar het echt om draait.
Toegegeven, je moet misschien even wennen en dat mag. Neem gerust je tijd om te oefenen met Zoom en geef jezelf de kans om de computer of de smartphone langzaam weg te denken.
Eenmaal de onwennigheid voorbij, opent zich een heel nieuwe wereld: echte, diepe verbinding zonder enige verplaatsing, extra tijdsinvestering, vanuit waar jij maar wil, met wie jij maar wil.
Cool huh?
Mei Lan