Dus: je hebt een match, en jullie willen graag afspreken. Top! Maar waar? Het blijft een cliché, maar heel vaak grijpen mensen naar ‘een leuk café’. Saa-haai.

’t Is te zeggen: er zijn andere -en leukere- plekken om een fijne eerste indruk te maken op je date. Net zoals bij het opstellen van je online profiel (een goed profiel is alles!), is het belangrijk om a) jezelf te kennen (wat vind ik leuk én wat zegt iets over mezelf?) en b) in te schatten waar je date zoal zin in heeft. Ben jij iemand die van rust houdt? Spreek dan niet af in een luidruchtig café, maar ga bijvoorbeeld wandelen. Of vliegeren. Of maak een fietstocht! In de zomer kan dat langs de leukste zomerbarretjes, in de winter langs alle kitscherige kerstversiering van jouw streek. Al deze opties hebben trouwens als voordeel dat je niet de hele tijd face-to-face naar elkaar moet zitten te staren. Ideaal voor als je toch een tikkeltje nerveus bent.

Een ander goed alternatief voor de klassieke cafédate is met een fles wijn (of een fles home made Ice Tea, ik zeg maar wat) en twee glazen in een park gaan zitten. Je kan weggaan wanneer je wilt, én je hoeft niet te discussiëren over wie de rekening betaalt. Afspreken dat je ieder je favoriete gerecht maakt, en dat picknick-gewijs samen opsmikkelen is ook een topidee, maar alleen als je quasi zeker bent dat je met je date meer dan een half uur wil doorbrengen. (maar hey, als je de Tindercoaching hebt gehad, dan is die kans meer dan groot). Of als je helemaal los wil gaan, neem dan een draagbare BBQ mee. Vlam in de pijp verzekerd!

Ben jij zelf een iets, ahum, intellectueler type, dan is afspreken in een boekenwinkel misschien iets voor jou. Hoe leuk is het om voor elkaar een boek uit te kiezen? Zo ken je meteen elkaars smaak én je hebt goeie gespreksstof! Je kan zelfs afspreken in die bepaalde boekhandel, bij het rek waar jouw favoriete boek ligt (want ja, hoe herken je elkaar anders?). Geen zin om meteen geld uit te geven aan die potentiële nieuwe vlam? Afspreken in een bibliotheek kan ook! Hetzelfde geldt trouwens voor een museum. Kies dan een gratis museum uit, zodat je je niet verplicht voelt om te blijven als je date/de tentoonstelling saai blijkt te zijn. 🙂

Ikzelf word kotsmisselijk op eender welk bewegend ding (maar dat heb ik reeds verteld in de Facebook Live over online dating, toch?), maar als jij en je date een sterke maag hebben, is een kermis ook altijd een fijne attractie (pun intended). En je leert hem/haar meteen langs een hele andere kant kennen! Ook een fijn avontuur is samen een escape-game boeken. Maar misschien is dit eerder iets voor een tweede date, wanneer je al weet dat je het niet erg zal vinden om een uur met die persoon in één ruimte opgesloten te zitten.

Een ander avontuurlijk plan is een lasergame. Daar zit je alvast niet samen opgesloten, en je ontdekt skills van de ander die je niet op café leert kennen!

Er zijn natuurlijk nog honderden andere goede opties om samen te doen: de dierentuin bezoeken, minigolfen, gaan karaokeën, schaatsen, samen pingpong -of een andere sport- spelen, een (gratis-zie de opmerking bij het museum) concert bekijken, samen gaat motorcrossen (!!)…

Ik vind zelf afspreken op café nog steeds een goeie optie, maar dan met een extra: je speelt op café een (bord)spel, of je gaat samen op kroegentocht. Dit hoeft niet te betekenen dat je ladderzat moet worden; je kan evengoed starten in een koffiebar, dan samen een ijsje gaan eten, enzovoort. Het voordeel? Jullie hebben -gezien de afwisseling- genoeg momenten om eruit te stappen, mocht je dat willen.

Tip: dit kan trouwens evengoed een originele openingszin zijn: ‘Als jij mocht kiezen, wat zou je willen doen op onze eerste date? Naar de dierentuin gaan? Of samen een lasergame doen?’ En je hebt meteen de toon gezet voor een avontuurlijk gesprek!

Succes!

Evi

P.S.: Evi De Wachter was online dating coach bij De FlowFabriek.