Ken je dat gevoel dat je stress of spanning ervaart in je lichaam? Die langdurige spanning in je lichaam waar je niet vanaf lijkt te geraken?  Je probeert de spanning onder controle te houden door te bewegen met je voeten, te prullen met je handen, rondjes te lopen zonder doel of diep verscholen te zitten in gedachten. Awél, ik heb er veel last van gehad. En ja hoor, soms overvalt me dat gevoel nog wel eens. Op die momenten voel ik mij emotioneel vaak niet zo lekker en neemt mijn lichaam het van mij over. Doorheen de tijd heb ik geleerd hoe ik met deze spanning moet omgaan. En ik wil dit graag met jullie delen. Het kan een houvast zijn voor moeilijke dagen, die er vooral ook mogen zijn. Vergeet dat niet!

Wat ik vroeger deed op ik-voel-me-niet-zo-lekker-dagen bleek niet zo goed te helpen voor mezelf. Ik sloot me af, ik babbelde niet, reageerde prikkelbaar als mensen mij iets vroeger of ik melde me ziek. Nu weten we allemaal wel dat deze dingen niet zo bevorderlijk zijn voor onze gemoedstoestand. Je gaat als het ware mee met je negatieve gevoelens en je laat ze de bovenhand nemen. Ik noemde het mijn MIN-activiteiten. Denk eens goed na en je zal vanzelf wel op een aantal MIN-activiteiten komen die je eigenlijk nog meer energie kosten, spanning opleveren, stressvol zijn of simpelweg een zeer onaangenaam gevoel opleveren.
Ik heb geleerd om naast die MIN-activiteiten op zoek te gaan naar PLUS-activiteiten. Dit zijn de activiteiten die me rust geven, ontspanning of afleiding bieden, mij energie geven of mij simpelweg een aangenaam gevoel opleveren.

PLUS-activiteiten heeft iedereen nodig voor zijn/haar emotioneel welzijn. Om er voor te zorgen dat onze batterijen opgeladen zijn en we vooruit kunnen. De dag of week kunnen trotseren. Zeker in deze onzekere tijden van Corona is het raadzaam om PLUS-activiteiten op je TO-DO lijst te zetten.

Hieronder een lijst van PLUS-activiteiten die mogelijks jou rust kunnen bieden. Maar ga vooral zélf op zoek naar jouw PLUS-activiteiten. Wie of wat geeft me energie? Biedt mij ontspanning of afleiding? Geeft mij rust?

 

  • Ga wandelen met je huisdier.
  • Ga in de zonliggen met een goed boek of tijdschrift.
  • Luister naar de de radio of een podcast.
  • Ga wandelen in de natuur en begroet iedereen die je tegenkomt. Wedden dat je je spontaan vrolijk gaat voelen?
  • Ga een halfuurtje joggen. Of beoefen een sport die je graag doet.
  • Neem een warme douche/bad.
  • Doe iets aardigs voor iemand. Dat zorgt ervoor dat je je goed voelt over jezelf.
  • Ga bloemen plukken of let extra goed op de planten, bomen, lucht, wind, … om je heen.
  • ….

Veel succes en take time to relax!

Frauke