Praten over de overledenen… Doe je dat en hoe doe je dat dan? Is het niet pijnlijk om hierover te praten?

Natuurlijk doet het pijn en toch hou ik ervan om over mijn overleden zoontje te spreken. Met de pijn en het gevoel van missen leef je elke dag, elke minuut, elke seconde. Door over hem te praten, herinneringen op te halen, te lachen of te huilen, worden we juist herinnerd aan al de mooie momenten die we met hem mochten beleven. 

De pijn is er altijd, of je er nu over praat of niet, dus je maakt het zeker niet erger door te praten.  Integendeel, zo geef je hem bestaansrecht, hij was er en is er nog steeds. Op een andere manier, maar hij blijft een deel van onszelf, een deel van ons gezin, het niet te vergeten en zo waardevolle puzzelstukje. 

Emoties komen op bezoek, ze blijven niet de hele tijd.

Natuurlijk zou het kunnen dat ik ga huilen, dat ik emotioneel word. Juist die emoties “bevestigen” weer hoe waardevol zijn aanwezigheid is en altijd zal blijven. De onvoorwaardelijke liefde over alle grenzen heen is echt, die blijft voor altijd. Wanneer je iemand zo graag gezien hebt, blijft die liefde, het is onmogelijk om hem te vergeten. 

Doe dat dus ook niet, blijf over hem praten, blijf herinneringen ophalen, blijf anekdotes delen, blijf vragen stellen over hoe het was en over hoe het zou kunnen zijn. Zolang jullie er mee over praten blijft hij verder leven. 

Wij zijn een gezin van 4, we hebben 2 kinderen, een zoon en een dochter: Lou, voor altijd 11 maanden, en Dot bijna 2. 

Enkele tips: 

  • Als er in een gesprek wordt gesproken over kinderen (of een ander thema dat raakt aan de overledene), betrek de rouwende(n) bewust in dit gesprek. 
  • Denk niet alleen aan hen op “de belangrijke dagen”. Een berichtje tussendoor doet vaak nog meer deugd.
  • Laat kinderen hun spontane zelf zijn. Vaak vragen zij nog wel iets over de overledene en leggen we ze het zwijgen op “omdat dat misschien te pijnlijk is…”
  • Durf er zelf over spreken, ook als je voelt dat niemand er over begint.
  • Kijk je echt op tegen bepaalde feesten of verplichtingen, geef dat op voorhand door aan enkele aanwezigen. Jullie “onbestaande handleiding” voor dat feest.

Nog vragen of tips nodig? Mail me gerust of boek een gesprek. 

Veel zonnestraaltjes , 

Kathleen

P.S.: Kathleen Weuts was rouwcoach bij De FlowFabriek. Je kan nog steeds bij ons terecht voor rouwcoaching. Neem een kijkje bij ons team.