Met de plotse strikte maatregelen, is iedereen aan het zoeken naar mogelijke alternatieven. Wat kan ik doen om cliënten te blijven helpen en zonder hen of mezelf in gevaar te brengen? Het antwoord: online werken!

Maar hoe doe je dat nu? Want voor heel veel hulpverleners in online totaal onbekend terrein. Laten we daar dus eens verandering in brengen!

Zoom

Er zijn nog andere mogelijkheden, maar wij gebruiken bij De FlowFabriek zoom en raden dat ook iedereen aan. Het is een programma dat makkelijk te gebruiken is, GDPR compliant en bovendien is het gratis. Er zijn ook betalende opties, maar als je start, heb je die nog niet meteen nodig.

Ga niet voor opties zoals bellen via Facebook, WhatsApp en Skype, want daar is de privacy heel wat minder.

Hier vind je wat je nodig hebt: Zoom

Acuity

Wat ook handig is, ook zonder online werken, is een online agenda. Daarvoor raad ik Acuity aan. Opnieuw makkelijk om mee te werken, een goede en snelle support service en heel wat opties die het leven makkelijker maken. Zo kan je deze agenda makkelijk synchroniseren met je eigen online agenda (google, apple, …). Er is ook een gratis versie, al is die heel basis en kan je meteen wel een pak meer met de betalende versie (15$/maand). Je kan bv. zorgen dat je agenda blokken maakt en niet telkens een uurtje tussen laat bv.

Er zijn ook integraties mogelijk met zoom, waardoor je niet meer manueel een link hoeft te sturen naar je cliënt. Dat kan je dan automatiseren. Hiervoor heb je wel de betalende versie van Zoom nodig.

Hier vind je het nodige: Acuity

Online werken

Sluit je graag aan bij een online groepspraktijk? Dat kan bij De FlowFabriek.

Hier kan je een formulier invullen om lid te worden van ons team: Stel je kandidaat!

Binnenkort komen er ook meer mogelijkheden waarop je je kan aansluiten bij De FlowFabriek, dus ‘stay tuned’! Je kan ons altijd volgen via Facebook.

Er komt ook een basisopleiding die je kan helpen bij het online opstarten als hulpverlener.

En verder?

  • Maak goede afspraken met je cliënt. Hoe ga je de betaling organiseren? Wat met een no show? Wat als internet niet werkt bij één van de twee?
  • Het is niet nodig om een extra micro of video te gebruiken, maar dat kan wel natuurlijk. Het voordeel van een losse videocamera is dat je die ook ergens anders kunt zetten en dus zorgen dat je goed in beeld zit. Niets zo vervelend als maar een half gezicht van iemand zien. Vraag ook je cliënt om duidelijk in beeld te komen zitten.
  • Zorg dat je laptop up to date is. Ik kan uit ervaring spreken, het is heel frustrerend als een update start net voor je gesprek begint en je computer dan weergeeft dat het nog 43 minuten duurt…
  • Installeer Zoom op je computer. Dat maakt het makkelijker om een overzicht van je gesprekken te zien, een gesprek te starten enz.

 

Veel succes en stay safe!

Sofie & team