Wie zijn wij?

… de eerste volledig online groepspraktijk in België

Jep, wij werken online. Helemaal, volledig en 100%. Dat wil dus zeggen dat we niet ergens een vestiging hebben met een koffiemachine en een wachtkamer, maar dat we mensen ontvangen… vanuit hun eigen zetel!

En ‘wij’, dat is een enthousiast team verspreid over België (en daarbuiten!) met één duidelijke missie: wij willen online hulp bieden aan iedereen en specifiek aan zij die de juiste hulp niet vinden. We willen mensen tonen dat ze er niet alleen voor staan en dat online hulp alles behalve afstandelijk en oppervlakkig is.

Dit is ons team van De FlowFabriek!

Ons team bestaat stuk voor stuk uit experten in allerlei verschillende thema’s. Ze zijn niet alleen expert dankzij hun achtergrond of studie, maar nog meer doordat ze allemaal een speciale interesse in of ervaring met het thema waar ze rond werken. Zo is de kans op die klik meteen al een beetje groter

Op ieders individuele pagina vind je hun volledige aanbod terug en info over wat ze doen en wie ze zijn. Jep, ook dat laatste want wij vinden authenticiteit en verbinding super belangrijk.

Chris Vleeschouwers
Evelyne Vanraes
Tina Cuypers
Nikola Aerts
Eva Roeland
Amy Puis
Ine Mulier
Barbara Uyttendaele
Leonie Lefèvre
Sofie Leemans

Waar staan wij voor?

Wel… voor heel wat, maar in een notendop zou je kunnen zeggen dat wij staan voor persoonlijke, authentieke, interactieve online hulpverlening. Geen 13 in een dozijn, maar échte mensen met échte verhalen en missies vanuit heel persoonlijke ervaringen. Daarom heeft iedereen binnen De FlowFabriek een unieke specialisatie.

We geloven namelijk dat we met z’n allen niet overal goed in zijn, maar dat we meer voeling hebben met bepaalde thema’s. We zijn niet alleen andere mensen, we gingen ook allemaal een andere weg en ervaarden andere dingen. We bouwden dus eigenlijk allemaal een unieke skillset op en die zetten we hier binnen De FlowFabriek ook in.

We geloven ook in samenwerken, in elkaar versterken en in vernieuwen. Je zal dus zien dat De FlowFabriek dynamisch is en met nieuwe programma’s, ideeën en concepten komt en zal blijven komen. Want groeien, dat doen we allemaal.

Wij matchen de juiste hulpverlener aan de juiste persoon en vinden de klik die voor de meest authentieke, kwalitatieve en persoonlijke ervaring zorgt.

De drijvende kracht achter De FlowFabriek

Ik ben Sofie, bezielster van De FlowFabriek, psycholoog, creatieve generalist, ideeënfontein, goestingdoener en vrijheidszoeker.

Sinds enkele jaren werk ik voltijds online. De ene keer vanuit een boomhut in Colombia, dan eens vanuit een penthouse in Colombia of sinds kort iets permanenter tussen de pinguïns in Zuid-Afrika. Je snapt ongetwijfeld dat ik mij als een vis in het water voel in het online landschap! ; – )

De eerste en belangrijkste reden voor een online praktijk is dat ik nooit begrepen heb waarom er niet meer aandacht besteed werd aan het vinden van de juiste hulp. Na zelf jaren in de gezondheidszorg gewerkt te hebben, kon ik er zelf amper mijn weg in vinden. En dan hadden we het nog niet gehad over het persoonlijke stuk, namelijk iemand vinden waar het mee klikt…

Dat kon beter! Hulp vinden én die klik meer in de kijker zetten.

Tot slot was er eigenlijk ook een behoorlijk egoïstische reden. ; – ) Ik miste simpelweg collega’s. Bij deze heb ik er een hele hoop!

Sofie

Mensen weer in hun flow brengen

We zijn niet voor niets ‘De FlowFabriek’. Wij creëren Flow en ondersteunen en helpen mensen om (opnieuw) hun Flow te vinden

Dat doen we op heel wat verschillende manieren en binnen heel wat verschillende onderwerpen. Want niet alleen heeft iedereen zijn specialisatie, er zijn ook heel wat verschillende achtergronden in ons team (psychologen, therapeuten, coaches, etc.) en methodes (gesprekstherapie, creatieve coaching, ACT, EMDR,…).

We geloven dat niemand alles alleen moet kunnen en dat er helemaal niets mis is met af en toe vast te zitten, verdrietig, onzeker, kwaad of wat dan ook te zijn. Als er al ergens iets mis mee is, dan is dat eerder met onze maatschappij en levensstijl. Daar is het grote aantal burn-outs een mooi bewijs van. Ook de hele Corona-crisis legde dit mooi bloot.

Hulpverlening gaat heel breed en dus is het prima als de ene al schrijvend aan de slag wil, de andere liever in actie schiet en nog iemand anders creatieve therapie een kans wil geven.

Ook willen we tonen dat het niet allemaal kommer en kwel is. Ja, sommige dingen zijn zwaar. Super zwaar. Maar dat wil niet zeggen dat het niet af en toe ook best leuk kan zijn. Een lach en een traan. Hier en daar buiten de lijntjes kleuren. Bewust. Alles hier krijgt een kantje of een knipoog. ; – )

We zijn allemaal verschillend, leven op een ander ritme en hebben andere noden of hulp nodig. De FlowFabriek biedt hier een antwoord op.

Kom bij De FlowFabriek!

Zoals je ziet, ben je helemaal welkom zoals je bent en hebben we jouw expertise en persoonlijkheid er graag bij! Ben je zelfstandige, kan je je vinden in onze visie en heb je goesting om online te gaan werken?

Kan ik me aansluiten bij jullie team?

Wanneer je graag deel uit zou maken van ons team, kan je dit formulier invullen. We nemen dan contact met je op en laten je weten of we je uitnodigen voor een gesprek of niet. Wanneer we dat niet doen, kan dat verschillende redenen hebben.

  • We proberen ervoor te zorgen dat het aanbod van ons team op elkaar aansluit. Stel dus dat jij rond relaties werkt en we hebben al twee mensen die hier hun specialiteit van maakten, dan is jouw aanbod met andere woorden momenteel geen goede match met het huidige team. Dat kan naar de toekomst toe wel veranderen.
  • Het kan ook zijn dat we vinden dat je nog wat achtergrond of ervaring mist. In dat geval raden we je aan om lid te worden van ons FlowAtelier. Hier kan je groeien als hulpverlener op verschillende manieren.
  • We hebben ook een specifieke visie op hulpverlening en online werken, dus wanneer we vermoeden dat je die niet deelt, kan dat eveneens een reden zijn waarom we denken dat het niet de juiste match is. 

Wat we alleszins heel erg belangrijk vinden is dat je bewust gekozen hebt om (alvast deels) online te werken en dat je bereid bent om bij te leren en onderdeel te zijn van een team.

Hoe werken jullie in het team van De FlowFabriek?

Er zijn verschillende peilers die we belangrijk vinden binnen De FlowFabriek.

Ten eerste willen we ervoor zorgen dat jij als online hulpverlener kan groeien. Dat ondersteunen we dan ook op verschillende manieren. Je krijgt toegang tot ons Atelier en tot de cursus ‘Online met Flow’, waarin je stap voor stap leert wat je kan doen om te groeien. Er zijn ook geregeld groepscalls rond specifieke onderwerpen, coaching calls, waarin we allerlei vragen waar jij mee zit onder de loep nemen, technische calls waarin we je helpen met je technische vragen en koffiecalls waarin we gewoon een tas koffie drinken en uitwisselen hoe de vakantie was, welke nieuwe Netflixreeks je echt moet zien, hoe het met je nieuwe plannen loopt, kortom: waar we elkaar beter leren kennen!

Ten tweede willen we ervoor zorgen dat jij niet alleen cliënten vindt, maar belangrijker, dan je de juiste cliënten voor jou vindt. Daarom is het belangrijk dat jij duidelijk hebt met wie je het liefst werkt, rond welke thema’s, enz.

Binnen ons team kiest iedereen zijn eigen aanbod, prijzen enz. Het enige wat we van iedereen verwachten is dat je een gratis kennismakingsgesprek aanbiedt. Dat is geen vol uur, maar eerder 15 à 20 minuutjes om mensen de kans te geven jou wat te leren kennen en enkele vragen te stellen, zodat ze kunnen voelen of er een goede klik is. Datzelfde geldt ook voor jou. 

We gebruiken een app voor onze onderlinge communicatie, waardoor we mensen met een vraag snel kunnen helpen en doorverwijzen. We verwachten van jou dan ook dat je deze app op je GSM en/of computer installeert en hier geregeld even checkt. 

In ons team werken mensen met een heel verschillende achtergrond en met heel andere methodes. Ook dat vinden we prima. Of je nu coach bent, therapeut, psycholoog of nog iets anders, zolang we geloven dat jouw aanbod een meerwaarde is voor ons team, ben je welkom! We vinden het wel heel belangrijk om transparant te zijn over je achtergrond en daarom vermelden we die ook duidelijk op de website.

Hoe is De FlowFabriek ontstaan?

Voor Sofie Leemans, de bezielster van De FlowFabriek, is flow eigenlijk altijd aanwezig of belangrijk geweest. Als kind kennen we flow allemaal het beste. We gaan helemaal op in spelen en onze fantasie en voelen flow doorgaans makkelijk en vaak. De maatschappij dempt die vaardigheid om flow te voelen gaandeweg. Er komen verwachtingen, druk, ‘moeten’ en flow wordt bijna een luxe.

Tijdens haar studies psychologie schreef Sofie haar thesis over… jawel: flow. Het concept van Mihaly Csikszentmihalyi dat zoveel betekent als ‘zich bevinden in een optimale staat van intrinstieke motivatie waarin met volledig opgaat in wat men doet‘.  In deze staat is er engagement, voldoening, competentie en men noemt flow daarom ook wel eens het geheim tot geluk.

Toen ze besloot verder te studeren in de sportpsychologie, kwam flow opnieuw overal aan bod én ook in haar tweede thesis speelde flow de hoofdrol. Als je Sofie vraagt waar ze in uitblinkt of wat haar blij en gelukkig maakt, dan is dat inspireren en motiveren. Zo brengt ze (weer) flow in mensen hun leven én in dat van zichzelf.

Toen ze in maart 2019 besloot om een online groepspraktijk op te starten vanuit een boomhut in Colombia, was de brainstormfase voor een naam betrekkelijk kort: De FlowFabriek werd geboren!

Waarom kiezen jullie voor online?

Wel, als we inzetten op de juiste persoon voor jou vinden, dan zou plaats geen rol mogen spelen (dat is nu vaak net het enige waar naar gekeken wordt). Maar wat als je een match vindt die aan de andere kant van het land woont? Wat als je met kleine kinderen zit of slecht te been bent? Wat als je geen auto ter beschikking hebt? Misschien woon je wel in het buitenland? Of misschien ben je simpelweg meer op je gemak in je eigen zetel? Of wie weet komt er ooit een pandemie aan en kan je wekenlang niet uit je huis… Stel je voor! ; – )

Maar zelfs zonder een pandemie of andere ongemakken geloven we in online werken. Het internet is er en de kans dat ‘online’ weer verdwijnt op een dag, is eerder klein. En dus willen wij dit medium inzetten als ondersteuning. Er het positieve uithalen. Eens wat anders dan een bron van stress, doelloos Facebook scrollen, onzekerheid en uitstelgedrag, niet waar?

Is er niet minder persoonlijke connectie bij online hulpverlening?

We hangen met z’n allen soms een beetje vast aan onze gsm’s en spenderen vaak te veel tijd achter een computer. Facebookscrollen kostte je al ettelijke uren van je leven. Waarom zouden we therapie of coaching dan ook nog eens online gaan doen? Daarbij is dat afstandelijk zo met een scherm ertussen.

Onderzoek toont echter aan dat online hulpverlening even goede resultaten boekt als de reguliere hulpverlening. Daarbij merken we ook dat mensen vaak meer op hun gemak en opener zijn. Het lijkt geregeld makkelijker om over eerder moeilijke of emotionele dingen te vertellen, wanneer er een beetje fysieke afstand is, bv. door een scherm.

Verder zetten we ook extra in op dat persoonlijke stukje, net omdat we dat zo belangrijk vinden. Daarom laten we je ook een stukje zien van wie wij zijn. We kunnen toch moeilijk van jou verwachten dat jij je ziel op tafel legt en je niet eens een ietsie pietsie beetje van ons weet, wel?

Nog meer online... is dat wel een goed idee?

In een maatschappij die evolueert en vooruit gaat met de snelheid van het licht, zijn er twee dingen belangrijk: voldoende vertragen en zien dat je mee kan. En dat lukt niet iedereen altijd even goed. Het internet (sociale media etc.) heeft geen vlekkeloos imago. Integendeel.

Dat maakt dat mensen wel eens de neiging hebben om alles online af te doen als vluchtig, en niet echt, en afstandelijk enz. Zo gaat het steeds in groeiprocessen en nieuwe dingen. We gaan van het ene uiterste (dit is geweldig!) naar het andere (awoe het internet!) en hopelijk kunnen we op een dag ergens naar het midden…

Dat willen wij bij De FlowFabriek graag ondersteunen. Tonen dat je zelfs online kan vertragen en er echtheid, diepgang en persoonlijkheid in kan steken.

Daar raken we ook meteen aan wat we onszelf, als eerste Belgische volledig online groepspraktijk, als doel stellen: meegaan met de mogelijkheden van deze tijd en tegelijkertijd mensen doen vertragen en zelfs stilstaan. En ja, dat kan online!

Waarom zijn er veel meer vrouwen in jullie team?

Awel… daar hebben wij nu ook eens geen antwoord op sé! ; – ) Mannen zijn alleszins eveneens heel erg welkom!

Hulp op maat in jouw living

Dreamteam van De FlowFabriek